Byggmaterialdagen 2024: Nyckelämnen och ledande aktörer

De första programpunkterna klara!

Vi kan nu presentera de tre första programpunkterna för årets evenemang, där några av branschens mest framstående experter kommer att dela med sig av sina insikter och erfarenheter!

Cecilia Granath, Jonas Schneider, Kals Holmgren, Veronica Kountny Sochman och Helena Hed

Så kan bygg- och anläggningssektorns färdplan visa vägen och växla upp klimatomställningen!

Bygg- och anläggningssektorns uppdaterade färdplan är en kraftfull plan för hållbarhetsomställningen i hela sektorn. Den utgår från insikten att samverkan är nyckeln för att nå den potential som är möjlig idag. Och belyser vikten av att byggsektorns aktörer i sina roller skapar rätt förutsättningar genom ett ansvarstagande som spänner över hela kedjan. Där grunden läggs i tidiga faser, och där ökat fokus på byggmaterial och utvecklingen mot resurseffektiva material med låga klimatavtryck spelar en avgörande roll. I en bred aktörsdialog belyser denna session hur vi med ledning av färdplanen skapar synergier och fångar den förlösande kraften för att växla upp omställningstakten.

Talare:
Helena Hed, affärsområdeschef, NCC Green Industry Transformation
Jonas  Schneider Talare, vd, Familjebostäder
Klas Holmgren, chef projekt & förädling, Fabege
Veronica Kountny Sochman, ordförande, Byggmaterialindustrierna
Cecilia Granath, vd, Tyréns Sverige

Så bygger vi framtidens Sverige: Stora behov av bostäder, investeringar i infrastruktur och offentliga verksamheter

Behovet av bostadsbyggande i landet är stort, vilket nu till stor del skjutits på framtiden i väntan på att konjunkturen vänder. Parallellt finns en stor underhållsskuld inom infrastruktur, vid sidan om behov av stora nyinvesteringar för att möta samhällsutveckling, klimatanpassning och beredskap. Och inom offentliga verksamheter är det högtryck inom projektverksamheten. Ledande representanter från Boverket, Trafikverket och offentlig verksamhet samtalar om behov och satsningar framöver och reflekterar kring hur samhället och sektorn kan hantera det på bästa sätt.

Talare:
Anders Sjelvgren, Generaldirektör, Boverket
Patrick Guné, chef för verksamhetsområde Stora projekt, Trafikverket
Jan Kinnander, utvecklingsdirektör Fortifikationsverket.

Anders Sjelvgren, Patrick Guné och Jan Kinnander
Talare: Jeanette Sveder Lundin, Jean Linhares, Kristina Einarsson, Susanna Toller

Hur kan miljövarudeklarationer (EPD) användas som verktyg för att minska klimatpåverkan i byggprojekt?

Miljövarudeklarationer (EPD:er) är ett centralt verktyg för att beskriva och förmedla material och produkters klimatavtryck och därmed ett viktigt underlag för sektorns klimatomställning. EPD:er styrs av europeiska och internationella standarder och vikten av EPD-data blir än viktigare i anslutning till nationella gränsvärden och kommande obligatoriska krav på EPD:er i byggproduktförordningen.  Allt eftersom EPDer får en än viktigare roll vid utvärderingen av material och leverantörer, desto större behov finns av att förstå både möjligheter och utmaningar med dess användning samt framtagandet av dessa. I denna session ges en inblick i kommande EU-krav och en diskussion förs om hur EPD:er som beslutsunderlag kan utvecklas och stärkas idag och framöver. Tyréns presenterar sin EPD- generator som är ett sätt att möte marknadens behov, på ett kostnadseffektivt sätt. 

Talare:
Susanna Toller, nationell samordnare, klimat Infrastruktur
Kristina Einarsson, projektledare, expert miljö och klimat, Boverket
Jeanette Sveder Lundin, Sustainability specialist, Skanska
Jean Linhares, klimatspecialist, PEAB Bygg AO