En viktig faktor för byggherrar i omställningen till en fossilfri bygg- och anläggningssektor är ökad kunskap och information om byggmaterial. Branschorganisationen Byggherrarna deltar som partner på Byggmaterialdagen, och här delar deras vd, Tommy Lenberg, med sig av varför de väljer att intensifiera samarbetet med byggmaterialindustrin.
Att Byggherrarna går in som partner för Byggmaterialdagen är en stark signal om att organisationen menar allvar när de säger att de vill närma sig byggmaterialindustrin – en del av branschen som de traditionellt sett inte haft en så nära relation till.
– Dialogen mellan byggherrar och materialtillverkare är avgörande för att skapa hållbara lösningar och nå klimatmålen till 2045. Byggmaterial står för en stor del av växthusgasutsläppen vid ny- och ombyggnation. Som ansvariga för det som ska byggas måste vi göra medvetna materialval och premiera hållbara lösningar, säger Lenberg.
Ett gemensamt ansvar för bättre information och kunskap
Under Byggmaterialdagen deltar Tommy Lenberg i programpunkten ”Effektiv datadelning – nyckeln till ökad spårbarhet i byggprocessen”.
– Genom branschsamverkan med materialtillverkarna kan vi tillsammans säkerställa att den information vi behöver är lättillgänglig och korrekt. Det är viktigt att vi utvecklar system och strukturer som möjliggör ett obrutet informationsflöde genom hela byggprocessen. Detta handlar inte bara om att minska klimatavtrycket, utan också om att möta lagstiftares och myndigheters ökade krav på rapportering i form av klimatdeklarationer och EU-taxonomin, förklarar Lenberg.
Byggmaterialdagen – en viktig plattform för dialog
Byggmaterialdagen är en betydelsefull arena för att främja dialogen mellan byggherrar och byggmaterialtillverkare.
– Det är en unik möjlighet för oss att dela erfarenheter och idéer. Det handlar inte bara om att förstå materialens klimatpåverkan, utan också om att skapa en gemensam väg framåt där vi arbetar transparent och med tydliga incitament genom hela leverantörskedjan, säger Lenberg.
Genom att vara involverade tidigt i byggprocessen kan byggherrarna bidra till att utveckla lösningar som tar hänsyn till både klimat, ekonomi och långsiktig hållbarhet.
– Vi kan göra mycket redan idag, men vi måste arbeta tillsammans för att åstadkomma verklig förändring. Byggmaterial är en central del i denna omställning, och genom att närma oss varandra och samarbeta kring innovationer, upphandlingskrav samt utbyte av erfarenheter och goda exempel kan vi bygga både smartare och mer hållbart. Tillsammans kan vi skapa de förutsättningar som krävs för en framtid där klimatkrav och avkastningskrav balanseras på ett hållbart sätt, avslutar Lenberg.